Slotviering 200 jaar Koninkrijk

Projectbureau 200 jaar Koninkrijk

Nederland was jarig en vierde 200 jaar Koninkrijk. Op zaterdag 26 september 2015 werd de twee jaar durende viering afgesloten. Na een officiële bijeenkomst in Koninklijk Theater Carré vond een muzikaal slotspektakel plaats op de Amstel met meer dan 30 Nederlandse artiesten, waaronder Kovacs, André Hazes Jr., Ellen ten Damme, Rowwen Hèze, Ruth Jacott en Sjors van der Panne. Het thema van de slotviering was Eenheid in Verscheidenheid. Ank Bijleveld-Schouten, voorzitter Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk: “In ons Koninkrijk komt een veelheid aan culturen, levensstijlen, dialecten, tradities, overtuigingen en meningen op weinig vierkante kilometers samen. We mogen er best trots op zijn. Daarom stonden we hier tijdens de viering van 200 jaar Koninkrijk bij stil.” NPO 1 zond het slotspektakel live op tv uit.

Na het succes van de campagnes voor Den Haag, Maastricht en Zwolle tekende zootz wederom voor het centrale campagnebeeld en de diverse middelen daaromheen. In de campagne werd Eenheid in Verscheidenheid uitgebeeld op de Magere Brug waar het slotspektakel plaatsvond. In de animatie van het campagnebeeld – speciaal ontwikkeld voor Ster&Cultuur – kwam dit mooi tot uitdrukking.

In september 2015 was het precies 200 jaar geleden dat Willem I werd ingehuldigd als Koning van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. De viering in Amsterdam was het laatste nationale evenement in het kader van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden. Vanaf 30 november 2013 organiseerde het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk evenementen in Scheveningen, Den Haag, Sint Maarten, Maastricht en Zwolle. Naast deze landelijke evenementen waren er talrijke initiatieven op nationaal, regionaal en lokaal niveau om de 200 jaar viering nóg meer luister bij te zetten. Tijdens de viering stonden we stil bij ons gezamenlijke verleden, heden en toekomst, en een aantal democratische verworvenheden. www.200jaarkoninkrijk.nl.