Security awareness campagne

Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom

Door digitalisering kunnen we de meeste informatie overal ter wereld en op allerlei manieren benaderen. Handig, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Met een campagne wil BOIP zijn medewerkers bewust maken van de gevaren van slechte informatiebeveiliging.

Informatiebeveiliging
BOIP vroeg ons een campagne te ontwikkelen rondom het thema informatiebeveiliging. Met de campagne ‘Eerst denken, dan doen!’ wilde BOIP zijn medewerkers bewust maken van de gevaren als je niet goed met informatiebeveiliging omgaan.

Bewustwordingscampagne
We deelden de campagne op in drie thema’s: veilige werkplek, e-mail en internet en informatiebeveiliging. Drie thema’s waarmee de medewerkers wegwijs werd gemaakt in de wereld van de veilige werkomgeving. We bedachten een security officer die samen met de medewerkers van BOIP steeds meer te weten kwam over goede informatiebeveiliging.

Security Passport
Alle medewerkers van BOIP kregen bij aanvang van de campagne een Security Passport. Per thema moesten de medewerkers verschillende opdrachten voltooien. Hiermee verdienden ze een sticker. Het doel was alle stickers in het paspoort te verdienen. Een voorbeeld van zo’n opdracht was een phisingmail die naar alle medewerkers werd gestuurd. Klikte je niet op de link in de mail, dan verdiende je een sticker voor het thema ‘e-mail en internet’. Ludieke post-its met ‘datalek’ erop konden medewerkers plakken op niet goed afgesloten computers van collega’s of op slecht beveiligde documenten of kasten. Bij het wel goed afsluiten van de werkplek kon weer een sticker worden verdiend voor ‘veilige werkplek’.

Van ludieke actie naar inhoudelijk gesprek
Tussen medewerkers onderling ontstond veel competitie. Iedereen wilde als eerste zijn paspoort vol hebben en daarmee de beloning verdienen. Maar een nog belangrijker resultaat van deze campagne was dat het gesprek over informatiebeveiliging op gang kwam. Zo klikten 1 op de 5 medewerkers op de phisingmail die werd verstuurd. Een goede aanleiding om hier extra aandacht aan te besteden.

Communicatiemiddelen
• Security paspoort
• Gadget: slotje, een bewaaritem die herinnert aan goede informatiebeveiliging
• Posters voor op de kamerdeuren en in gangen
• Ludieke post-its met ‘datalek’ erop

Onze inzet
• Strategisch advies
• Ontwerp
• Projectmanagement

 

Benieuwd of we ook iets voor jou kunnen betekenen? Kom bij ons langs voor een kop koffie en een goed gesprek.