Vragen?

Een vraag of interesse in een van onze diensten? neem contact met ons op via post@zootz.nl

Hoogheemraadschap Delfland – WBP6

Modernisering van het Waterbeheerprogramma voor Hoogheemraadschap van Delfland

Het Hoogheemraadschap van Delfland, dat verantwoordelijk is voor het waterbeheer in een gebied met 1,4 miljoen inwoners, staat voor de uitdaging om zich voortdurend aan te passen aan veranderende omstandigheden. Hoewel het doel van het hoogheemraadschap, namelijk het waarborgen van droge voeten en schoon water, onveranderd blijft, evolueren de benodigde maatregelen en werkwijzen wel. Vraagstukken rond klimaatverandering, verstedelijking, energietransitie, digitalisering, de arbeidsmarkt en de veranderende rol van de overheid dwingen het hoogheemraadschap en andere waterschappen om flexibel te blijven, te innoveren, samen te werken en in te spelen op de veranderende omgeving, zowel voor de huidige generatie als toekomstige generaties.

Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft de expertise van Zootz ingeschakeld om het Waterbeheerprogramma 2022-2027 (WBP6) op een eigentijdse manier vorm te geven, zodat het een breder publiek aanspreekt. Zootz heeft een tweeledige aanpak voorgesteld, bestaande uit een combinatie van een gedrukte versie en een website (wbp6.hhdelfland.nl).

De thema’s

Hoewel er enkele wettelijk verplichte onderdelen zijn, wilde Delfland het WBP op een andere manier benaderen. Samen met de opdrachtgever heeft Zootz een online tool ontwikkeld genaamd “Het Kompas”, waarmee beleidsadviseurs de inhoud voor het WBP6 konden aanleveren. Deze online aanpak was met name handig omdat de medewerkers grotendeels vanuit huis werkten vanwege de COVID-19-pandemie. Om het voor beleidsadviseurs gemakkelijker te maken en te sturen op beknopte en duidelijke taal, hebben we het aantal tekens beperkt. Hierdoor was alle informatie inhoudelijk en concreet. Deze input vormde de basis voor de digitale versie van het WBP6. Vervolgens heeft Zootz, in samenwerking met de klant, drie sessies georganiseerd en begeleid om “Het Kompas” op te zetten, uit te leggen en te begeleiden.

Wat komt er in het WBP6 en hoe verzamelen we deze informatie?

De maatregelen

Het resultaat is een product met impact

Zootz was verantwoordelijk voor het ontwerp en de opzet van de website, en heeft het ontwikkelingsproces begeleid en als eindverantwoordelijke opgetreden. Inhoudelijk zorgde Zootz voor een logische structuur en stelde regelmatig kritische vragen om een helder product te creëren dat begrijpelijk was voor geïnteresseerde bezoekers, zonder het gebruik van ambtenarentaal. Het resultaat is een product met impact voor het hele gebied van Delfland, waar Zootz met veel plezier aan heeft gewerkt.

Logo animatie

WBP6 op hoofdlijnen