Prijswinnend interieurontwerp

Radboudumc

Binnenmaat, zootz en DPI werkten mee aan het interieurontwerp voor de nieuwbouw van het academisch ziekenhuis Radboudumc. In opdracht van Suzanne Holtz van SH studio ontwierpen wij het behang en de vloerkleden, maakten we interieurimpressies en een virtuele tour van het interieurontwerp. Allemaal geïnspireerd door de natuur. Holtz won met haar interieurconcept de eerste prijs van de ‘Rethinking The Future Awards 2020’ in de categorie Healthcare/Wellness. Wij zijn reuzetrots dat we aan dit prachtige project hebben meegewerkt.

Iedere verdieping zijn eigen natuurlijke thema
De verschillende verdiepingen van het nieuw te bouwen Radboudumc moesten ieder hun eigen natuurlijke thema krijgen. Onze meesterschilder Wendy Steenks van communicatiebureau zootz en interieurontwerper Marjolein Kramer van Binnenmaat gingen aan de slag, geïnspireerd door de natuurlijke omgeving van Nijmegen. Allereerst deden we onderzoek naar tekenstijlen, detailniveau, kleurgebruik, herkenbaarheid van verschillende typen lokale flora en de grafische weergave daarvan.

Uitgangspunten van het Radboudumc waren ‘healing environment’ en ‘de mens centraal’. Met deze uitgangspunten in gedachten kozen we voor een tekenstijl met lijntekeningen, waarbij alle tekeningen met de hand zijn uitgewerkt. Het resultaat: een stijl die dicht bij de natuur blijft en daardoor een bepaalde zachtheid en menselijkheid in het ontwerp brengt.

Vervolgens maakten we voor iedere verdieping een serie van levensgrote afbeeldingen. Iedere verdieping kreeg zijn eigen uitwerking:onderwaterplanten, waterlelies, riet, gras, bloemen, struiken en bomen. Door de tekeningen levensgroot te maken, werd een hoog detailniveau mogelijk. Bovendien werd met digitale nabewerking veel variatie mogelijk voor de lange gangen van de nieuwbouw, zonder opvallende herhalingen in het patroon. De verschillende afbeeldingen en de kleurnuances van het ontwerp maakt dat bezoekers en medewerkers makkelijker hun weg in het gebouw vinden.

Van huiskamerformaat tot 22 meter lengte
Marjolein Kramer van Binnenmaat ontwierp de vloerkleden, variërend van huiskamerformaat tot kleden van 22 meter lang! Bij het ontwerp van de vloerkleden was de uitdrukkelijke wens om de glyptieken van kunstenaar/steenhouwer Niel Steenbergen terug te laten komen. In de jaren zestig maakte Steenbergen in opdracht van het Radboudumc talloze panelen in natuursteen van dieren en planten. Een selectie hiervan komt in grafische vorm terug in het ontwerp van de kleden.

Leuk om te weten dat de waterdieren beestjes bij de waterplaten geplaatst zijn en de grotere beesten, zoals uilen en herten, juist in het kleed met boomstammen terugkomen. Zo worden ze als het ware in de natuurlijke leefomgeving teruggeplaatst.
Ook de kleurcodering van de kleden draagt bij aan de bewegwijzering in het gebouw.

Eerste indruk van nieuw te bouwen ziekenhuis
Om het gehele interieurontwerp goed inzichtelijk te maken, maakte DPI impressies van verschillende delen van het gebouw. Met een virtuele tour krijg je als kijker een goede indruk van dit nieuw te bouwen ziekenhuis.

Communicatiemiddelen
• Interieurontwerp behang en vloerbedekking

Onze inzet
• Ontwerp

 

Benieuwd of we ook iets voor jou kunnen betekenen? Kom bij ons langs voor een kop koffie en een goed gesprek.